Over de redactieacademie

studio folio is een hoogwaardige online redactieacademie. Je vindt hier korte, stapelbare cursussen op het gebied van redactie en ondernemerschap, die tezamen een volledig online opleidingstraject vormen tot redacteur in het boekenvak. 

Redactieniveaus

Een manuscript wordt beoordeeld en verbeterd door het te corrigeren, persklaarmaken en redigeren. In de correctiecursus, persklaarmaakcursus en redactiecursus van studio folio leer je deze werkzaamheden gedegen uit te voeren. Daaromheen word je wegwijs gemaakt in het boekenvak en is er aandacht voor de omgang met auteurs, vertalers en bureauredacteuren. Na afronding van iedere korte opleiding kun je vakbekwaam en professioneel aan de slag in een van de disciplines. Wil je verder studeren, dan kies je een volgend programma.

Instroomeisen

Instromen kan op basis van je kennis en ervaring. In de studiegids vind je de route die we aanbevelen en een profielschets van de doelgroep van iedere opleiding.

Unieke methode

De cursussen bij studio folio zijn praktisch en persoonlijk. Bij dit uitgangspunt hoort dat er veel geoefend wordt met materiaal uit de beroepspraktijk (van echte boeken dus!), dat de eigen ervaringen en werkwijzen van de docent zijn verweven in het cursusmateriaal, en dat er veel ruimte is voor aanmoediging en begeleiding op maat.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het cursusgeld is daarom vrijgesteld van btw. 

Hoi! Mijn naam is Mirjam Hoekstra.

Ik ben de oprichter en eigenaar van redactieacademie studio folio. Ik zit al tien jaar in het boekenvak, redigeerde manuscripten van fantastische auteurs als Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow en Merel Morre, en verzorgde de bureauredactie van boeken van Roald Dahl, Oliver Jeffers en Jeff Kinney. De teller staat intussen op 350 titels (and counting). 

Bij studio folio help ik jou om ook te gaan leven van lezen. 

Simpelweg omdat ik in jouw schoenen heb gestaan. Waar moet ik beginnen, wat doet een redacteur precies en hoe redigeer je een boek? vroeg ik me af toen ik in het boekenvak wilde starten. En toen ik eenmaal aan de slag was: Heb ik écht alle fouten uit deze zetproef gehaald? Hoe kan ik slimmer teksten redigeren? 

Helaas waren de insider tips en trucs die ik zocht niet laagdrempelig te vinden, noch in vakliteratuur, noch in academische opleidingen. Enkel in de praktijk kon je ze leren, op de werkvloer van uitgeverijen. 

Dus toen ik daar na een paar jaar freelancen terechtkwam en grote stappen maakte dacht ik…

Dit moet anders kunnen. Het moet toch niet zo ingewikkeld zijn om praktische bijscholing te vinden in het boekenvak?

Het resultaat van die gedachte maakt dat jij hier nu bent.

Dit is wat je van het onderwijs bij studio folio mag verwachten:

Vooraf handig om te weten: je vindt bij ons geen lesjes spelling en grammatica. De Nederlandse taalregels ken je wel. Geen dt-fout die zich kan verschuilen voor jouw scherpe blik. Taal is nu eenmaal he-le-maal jouw ding.

Flexibel, laagdrempelig, praktijkgericht en zonder onnodige ballast studeren met korte, stapelbare vakopleidingen en persoonlijke begeleiding: dat is de unieke methode van studio folio. 

Kort en praktisch onderwijs

Max. 30 uur studielast per cursus, zonder onnodig veel theorie. Aan enkel kennis heb je niks, dus je oefent met materiaal uit de beroepspraktijk. Wat je leert, kun je direct toepassen.

Studeren op je eigen tempo en plek

Zelf je startmoment kiezen, minimaal zes maanden toegang tot de online leeromgeving, heldere antwoordmodellen om je eigen werk na te kijken, geen live bijeenkomsten.

Stapelbare vakopleidingen

Een volledig opleidingstraject tot zelfstandig redacteur, opgesplitst in korte cursussen die je stuk voor stuk afsluit met een certificaat. Instromen op basis van je kennis en ervaring.

Uitgebreide persoonlijke begeleiding

Een ervaren redacteur is altijd bereikbaar voor vragen per mail, en er is een persoonlijk eindgesprek na afronding van iedere cursus. Zo kun je vakbekwaam en professioneel aan de slag.

Voor geen van onze opleidingen is een vooropleiding vereist, wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal. Dat is je werkinstrument.

Dus of je je nu wilt omscholen tot redacteur, of al werkt als redacteur, persklaarmaker of corrector en naarstig op zoek bent naar kwalitatieve bijscholing: hier zit je goed.

Voel je vrij om ons een mailtje te sturen als je vragen hebt over welke cursus bij jou past, of download de studiegids.