onlinecursus

Razor-sharp* redigeren

*extremely sharp; very clearly delineated.

Leer manuscripten van fictieboeken redigeren en auteurs professioneel begeleiden in je eigen redactietraject. 

  • Redigeren volgens de redactionele normen van uitgeverijen
  • Oefenen met échte manuscripten  
  • Heldere workflow die houvast geeft in je werk
  • Aandacht voor grenzen stellen, kwaliteit en verkoopbaarheid herkennen en routines opbouwen

 

Is dat iets voor mij?

Deze opleiding is geschikt als een van onderstaande situaties herkenbaar voor je is.

"

IJverige, leergierige persklaarmaker

Je hebt de opleiding persklaarmaken van studio folio afgerond of je werkt al een tijdje als persklaarmaker. Je houdt ervan om aan teksten te sleutelen, maar manuscripten beoordelen lijkt je minstens zo leuk. Je wilt leren hoe je een verhaal als geheel doorziet, hoe je verhaallijnen checkt, plotgaten spot, de juiste structuur voor het boek adviseert, personages toetst en setting, tempo, stijl en toon verbetert. Ook ben je eraan toe om auteurs intensief te begeleiden in je eigen redactietraject, zodat zij hun manuscript op basis van jouw redactionele ingrepen kunnen herschrijven. Maar hoe je dat inricht, je feedback formuleert, een plotschema maakt of een leesrapport schrijft? Daar heb je concrete voorbeelden en handvatten voor nodig. 

"

Toegewijde, enthousiaste zelfstandig redacteur

Je werkt met plezier als zelfstandig redacteur en werkt regelmatig samen met auteurs. Dat gaat best prima, maar je voelt dat er een bepaalde stevigheid mist. Je vindt het lastig om grenzen te stellen in een samenwerking en om je redactionele werkzaamheden af te kaderen. Ook loop je er dikwijls tegenaan dat je weet dat er iets mis is met of niet klopt aan een manuscript, maar daar niet écht je vinger op kunt leggen, laat staan opbouwend kunt formuleren richting de auteur hoe-ie het oplost. En je hebt het idee dat je huidige werkwijze efficiënter kan. Je houdt van routine, structuur, orde en overzicht, maar krijgt dat niet goed voor elkaar in de aanpak die je nu hanteert. Bovendien lijkt het je eigenlijk wel eens fijn om je werk naast dat van een ervaren redacteur te houden, om te kunnen inschatten op welk niveau je opereert. 

 

Dan ben jij er klaar voor om razor-sharp te leren redigeren.

Wat leer ik dan?

Na het afronden van deze redactieopleiding ben je in staat om vakbekwaam en razor-sharp manuscripten van fictieboeken te redigeren, redactionele ingrepen uit te voeren en auteurs op professionele wijze te begeleiden in je eigen redactietraject. 

Dat houdt in dat je het volgende kunt:

=

beschrijven hoe het maakproces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet;

=

benoemen wat de verschillen in het maakproces van een boek zijn wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of wanneer een auteur dat in eigen beheer doet;

=

uitleggen wat het vakinhoudelijke takenpakket van een redacteur is, en wat redactie op macroniveau inhoudt;

=

toelichten hoe het vakinhoudelijke takenpakket van een redacteur zich verhoudt tot het maakproces van een boek;

=

formuleren wat jouw rol als redacteur nog meer inhoudt qua auteursbegeleiding, en waarin die rol verschilt van werken als persklaarmaker of corrector;

=

optreden als cheerleader, klankbord, adviseur en expert in publiceren;

=

gebruikmaken van een professionele standaardworkflow voor een redactietraject en daar persoonlijke mailtemplates voor inzetten;

=

patronen in een manuscript ontdekken en die kenbaar maken met de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Word;

=

benoemen wat de functie is van een leesrapport, korte notities maken bij de eerste lezing van een manuscript en dat ombuigen naar een constructief begeleidend schrijven;

=

uitleggen wat een plotschema is, er zelf een maken en analyseren;

=

acht verhaalelementen in een manuscript beoordelen: conflict, personages, plot en structuur, perspectief, setting, tempo, dialogen en beschrijvingen, stijl en toon;

=

de auteur passende redactionele ingrepen adviseren en deze uitleggen;

Ik ben enthousiast! Maar… hoe werkt dit?

Razor-sharp redigeren is een online vakopleiding. Je volgt ‘m zelfstandig en op je eigen tempo in een gebruiksvriendelijke online leeromgeving.

Na het afronden ervan ben je in staat om manuscripten van fictieboeken te beoordelen, redactionele ingrepen uit te voeren en auteurs professioneel te begeleiden in je eigen redactietraject.

Zo zit het proces in elkaar:

Je schrijft je in voor de opleiding. Binnen vijf minuten krijg je per mail de factuur en je inloggegevens voor de online leeromgeving toegestuurd.
Vanaf maandag 9 september 2024 kun je aan de slag.

Je volgt de cursus in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke leeromgeving. Kan zowel op je pc als via je telefoon.

In de leeromgeving vind je alle modules overzichtelijk op een rij. Ook download je er een vrolijk vormgegeven werkboek bomvol oefeningen uit de beroepspraktijk. Het werkboek is digitaal invulbaar.

Iedere module bevat 100% enthousiasmerende, effectieve en korte videolessen met talloze praktische tips die je direct kunt toepassen.

l

Er zijn antwoordmodellen beschikbaar om je werk zelfstandig bij te sturen.

Je krijgt templates die je houvast blijven geven na afronding van de opleiding.

}

Je krijgt een halfjaar toegang tot de lesstof en volgt de opleiding op je eigen tempo.

Je mag per mail onbeperkt vragen stellen over de lesstof, en ter afsluiting van de opleiding is er een persoonlijk eindgesprek mogelijk via Zoom.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bekijk hieronder een stukje van het werkboek, dat geeft je een indruk.

PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – Introductie

Je krijgt informatie over hoe de opleiding werkt en krijgt inzicht in wat dit programma van je vraagt. Je plant er ruimte en tijd voor in je agenda.

i

Module 1 – Van manuscript tot gedrukt boek

Je leert hoe het proces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet, aan welk gedeelte van het maakproces jij bijdraagt als redacteur en wat de verschillen zijn tussen publiceren bij een uitgeverij of in eigen beheer.

i

Module 2 – Jouw rol als redacteur

Je krijgt inzicht in de beroepspraktijk van een redacteur. Je leert wat het vakinhoudelijke takenpakket van een redacteur inhoudt, hoe het zich verhoudt tot het maakproces van een boek en wat jouw rol is qua auteursbegeleiding.

i

Module 3 – Workflow en toolkit

Je leert de professionele workflow van een redactietraject kennen, een 14-stappenplan waarmee je auteurs kunt begeleiden, leert patronen in manuscripten ontdekken en die kenbaar maken met de functie ‘wijzigingen bijhouden’, leert benoemen wat de functie is van een leesrapport, leert korte notities te maken bij de eerste lezing van een manuscript, dat ombuigen naar een constructief begeleidend schrijven en een plotschema maken en analyseren.

i

Module 4 – Verhaalelementen

Je leert om acht verhaalelementen in een manuscript te beoordelen: conflict, personages, plot en structuur, perspectief, setting, tempo, dialogen en beschrijvingen, stijl en toon. Je leert de auteur passende redactionele ingrepen adviseren en deze uitleggen, en oefent met redigeren door verschillende manuscripten onder de loep te nemen.

i

Module 5 – De eindopdracht

Je leert om naar een manuscript als geheel te kijken en oefent met het beoordelen van meerdere hoofdstukken in twee lezingen.

Eindgesprek

Ter afsluiting van de cursus is er een persoonlijk eindgesprek mogelijk via Zoom, zodat je meer vragen kunt stellen over redactiewerk, twijfels kunt delen, of informatie kunt inwinnen over werken als redacteur in het boekenvak.

Wie is de docent? 

Mirjam is de oprichter en eigenaar van studio folio, en jouw docent in deze opleiding. Ze werkt al tien jaar in het boekenvak, en deed dat zowel als zelfstandig redacteur als intern bij grote uitgeverijen.

Ze werkt en werkte nauw samen met een heleboel geweldige schrijvers die ervoor kozen om hun boek uit te geven in eigen beheer, en met grote Nederlandse auteurs als Cis Meijer, Merel Morre, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow.

Ze verzorgde de projectcoördinatie voor meer dan 350+ boeken. Dankzij die ervaring weet ze hoe je processen efficiënt inricht, verkoopbaarheid en kwaliteit van een boek herkent, inhoud koppelt aan commercie, grenzen stelt, prettig samenwerkt met auteurs, boeken vormgeeft als cadeautjes en manuscripten vervolmaakt.

Mirjam gelooft in leren door te doen. De aanpak in haar opleidingen is bedoeld voor wie blij wordt van een game plan en wil leren redigeren met structuur, routine en duidelijkheid. 

Vanuit haar liefde voor het vak ontwikkelde ze een gestandaardiseerde workflow die je helpt om auteurs op professionele wijze te begeleiden in je eigen redactietraject. 

Wanneer begint het?

Je kunt per direct van start.

Het onderwijs bij studio folio is persoonlijk en praktisch. Er worden max. 20 cursisten tegelijkertijd toegelaten in de online leeromgeving om individuele aandacht en advies op maat te kunnen garanderen. 

Vanaf het moment van inschrijven heb je 6 maanden toegang tot de online leeromgeving.
Daarna verloopt je account voor deze opleiding automatisch.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer 25-30 uur in totaal.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de online leeromgeving kun je aan de slag, tot zes maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen. Besteed je er iedere week aandacht aan, dan komt dat neer op ongeveer 1 uur per week.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in de hoogwaardige en gebruiksvriendelijke online leeromgeving van studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt daarmee direct van start.

In de leeromgeving vind je videolessen en een werkboek dat digitaal invulbaar is. Ook zijn er downloads van manuscripten die je in Word redigeert en antwoordmodellen om je werk na te kijken.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via iDEAL en ontvangt een factuur. Simpeler kan niet! Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het lesgeld is daarom vrijgesteld van btw.

Wat levert de cursus mij op? Kan ik hier werk in vinden?

Na het afronden van deze cursus ben je in staat om op professionele wijze manuscripten te redigeren en een eigen redactietraject aan te bieden voor auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer.

Het vak van redacteur is geen beschermd beroep, en om het beroep uit te kunnen oefenen is geen speciale diplomering nodig. Het certificaat dat je ontvangt na afronding van de opleidingen heeft dan ook formeel gezien geen civiel effect. Wel geeft het certificaat uitgevers, zelfstandig auteurs en andere personen en instellingen in de literaire wereld de zekerheid dat je over kwalitatieve redactievaardigheden beschikt.

Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur een mailtje. Ik help je graag! Je bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord, in elk geval binnen een week.

onlinecursus

Razor-sharp* redigeren

*extremely sharp; very clearly delineated.