onlinecursus

Boost* je boekenbusiness

*to increase or raise; contribute to the growth of.

Voor starters die een succesvol bedrijf in het boekenvak willen opbouwen en voor ervaren redacteuren die hun bedrijf willen professionaliseren.

  • Ondernemerscursus volledig toegespitst op het boekenvak (dit vind je nergens anders!)
  • Stevig fundament onder je bedrijf met een booming businessplan
  • Aandacht voor tarieven, vernieuwende verdienmodellen, marketing en sales
  • Persoonlijke begeleiding

‘Ik heb de cursus ‘Boost je boekenbusiness’ stiekem nooit helemaal afgerond. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar puur omdat ik er eigenlijk geen tijd meer voor had. Het ging ineens heel snel allemaal, ik kreeg het al snel zo druk met opdrachten! Nu werk ik bij een uitgeverij, dus zo zie je maar dat er heel veel kan veranderen in een korte tijd!’

Famke Prins

bureauredacteur bij Volt, voorheen freelance tekstcorrector

Ik wilde mijn bedrijf graag professionaliseren en had allemaal ideeën in mijn hoofd over hoe dat te doen, en over het uitbreiden en vormgeven van mijn diensten, maar ik kreeg er maar geen lijn in. Het voelde alsof ik ‘maar wat deed’. 

De cursus heeft me ontzettend veel inzicht gegeven in waar ik sta en waar ik naartoe wil. Er zit structuur in, ik weet nu veel beter waar ik op moet focussen en hóé ik mijn bedrijf en waarde naar een hoger plan kan tillen. Dit was de nieuwe ‘kickstart’ die ik nodig had!

Denise Mordang

freelance redacteur

Ik heb veel geleerd over klantprofielen en het aanbieden en in de markt zetten van je diensten als redacteur. Mirjam is goed bereikbaar én benaderbaar, ze denkt met je mee en kijkt naar mogelijkheden. Ze is echt een expert op boekenbusinessgebied. Gun jij je boekenbusiness het allerbeste? Volg dan een cursus bij studio folio.

Sabine Mourits

zelfstandig redacteur

Is dat iets voor mij?

Deze onlinecursus past bij jou als een van onderstaande omschrijvingen op jou van toepassing is.

"

Startende redacteur, persklaarmaker of corrector

In het afgelopen jaar schreef je je bedrijf in bij de KvK en startte je een eigen bedrijf in het boekenvak. Exciting! Maar wat komt er ook veel bij kijken… 

Je vindt het lastig om de markt te doorzien en hebt geen idee waar je op moet focussen om je bedrijf te laten groeien. Het loopt nog niet zoals je zou willen. Iedere maand is er onrust. Zouden er genoeg opdrachten binnenkomen? Moet je er niet een baan bij zoeken?

Je beseft dat goed zijn in je vak, je niet per se een goede ondernemer maakt. En je hebt geen kaas gegeten van marketing en sales. Alles wat daarmee te maken heeft vind je eigenlijk ook best spannend. Zichtbaar zijn? Acquisitie doen? En hoe bepaal je je tarieven?  

"

Redacteur, persklaarmaker of corrector in overgangsfase

Je werkt als redacteur, persklaarmaker of corrector en je hebt klanten, maar zou jezelf geen zakelijk type noemen. Laat jou maar gewoon je redactiewerk doen.

Toch merk je steeds vaker dat je je gejaagd voelt. Je leeft van deadline naar deadline en maakt veel uren. Ooit begon je voor jezelf om meer vrijheid te ervaren, maar nu ben je regelmatig ’s avonds nog druk om deadlines te halen. Tegelijkertijd kan je omzet zo veel beter. 

Daar ben je klaar mee. Je weet wat je waard bent, maar ziet dat niet terug op je bankrekening. Je wilt meer rust, overzicht en ruimte in je agenda. En je hebt zin om voor eens en voor altijd een vernieuwend fundament te leggen onder je bedrijf en het slim(mer) en strategischer in te richten. Maar waar je dan begint? 

Dan is het tijd om je business een flinke boost te geven.

Wie geeft de cursus? 

Mirjam is de oprichter en eigenaar van studio folio, en jouw docent in deze cursus. Tien jaar geleden startte ze zelf als redacteur in het boekenvak. Ze ‘begon gewoon ergens’, kwam terecht in een bomvolle markt, had maar weinig boekenvakconnecties en zag algauw door de bomen het bos niet meer. 

Al haar vragen vertrouwde ze toe aan Google:
Hoe bepaal je je tarieven?
Hoe onderhandel je met opdrachtgevers?
Wanneer weet je of je prijs omhoog of omlaag moet?
Hoe kom je aan nieuwe klanten en klussen? 
Hoe kun je meer verdienen met redactiewerk?
Wat zet je op je website?

Maar de zoekmachine gaf geen antwoord op maat.

In de jaren die volgden las ze ontelbaar veel businessboeken, investeerde ze in cursussen, leerde en groeide ze in de praktijk, bouwde ze een netwerk op en vond ze de antwoorden die ze zocht.

In deze cursus vind je de shortcut naar die kennis.

Mirjam vertelt je niet alleen wat ze doet, deed en waarom, maar vooral hoe. 

Wat leer ik dan?

Na het afronden van deze cursus  heb je een booming businessplan geschreven,
en een plan van aanpak gemaakt om het te implementeren in je bedrijf. Je kunt:

=

benoemen waarom je dit werk doet;

=

beschrijven wat het jou en je klant oplevert;

=

toelichten wat succes voor jou betekent;

=

je maandelijkse en jaarlijkse omzetdoel berekenen en vaststellen;

=

je ideale uurtarief berekenen en vaststellen op basis van je maandelijkse omzetdoel en declarabele uren;

=

berekenen hoeveel woorden je gemiddeld per uur verwerkt voor verschillende diensten;

=

je ideale woordtarief berekenen en vaststellen op basis van je gemiddelde snelheid van werken;

=

drie grote klantgroepen in het boekenvak onderscheiden, vergelijken wat de verschillen tussen deze groepen zijn in termen van verdiensten en identificeren hoe zich dat verhoudt tot jouw omzetdoel en waarden;

=

eigenschappen beschrijven van klanten met wie je het liefst samenwerkt;

=

een klantsegment vaststellen dat in lijn ligt met jouw omzetdoel en waarden;

=

een gedetailleerde beschrijving van je ideale klant visualiseren en genereren;

=

benoemen wat jouw kwaliteiten zijn en welke vaardigheden je beheerst;

=

uitleggen welke ervaring je hebt opgedaan die heeft geleid tot die kwaliteiten;

=

visualiseren wat het resultaat is voor je klant wanneer-ie met jou gewerkt heeft;

=

een tagline en klantbelofte formuleren, zodat je in één zin kunt uitdragen voor wie je er bent en waarom;

=

een schaalbaar aanbod ontwerpen dat leidt tot het inlossen van je klantbelofte;

=

benoemen welke Unique Selling Points (USP’s) de waarde van je aanbod bepalen;

=

berekeningen uitvoeren om tot een productprijs, pakketprijs of waardeprijs te komen en vaststellen hoe dit zich verhoudt tot jouw USP’s;

=

berekenen wat je per onderdeel van je aanbod moet verkopen om je gestelde omzetdoelen te behalen;

=

drie marketingstrategieën identificeren;

=

beoordelen welke marketingacties zinvol zijn om te gebruiken om jouw klanten te bereiken en beslissen aan welke kanalen jij je wilt committeren;

=

converterende teksten schrijven voor social media en je website.

In deze podcast-masterclass vertelt Mirjam
over haar visie op ondernemerschap.

PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – Introductie

Je krijgt informatie over hoe de cursus werkt. Ook ontleed je waarom je dit werk doet of wilt doen, stel je vast wat het jou en je klant oplevert, benoem je wat succes voor jou betekent en krijg je inzicht in wat dit programma van je vraagt. Je plant daar ruimte en tijd voor in je agenda.

i

Module 1 – Omzetdoel

Deze module geeft je een theoretisch kader. Je berekent je maandelijkse en jaarlijkse omzetdoel, je uurtarief en woordtarief. Je houdt daarbij rekening met je gemiddelde snelheid van werken. 

i

Module 2 – Ideale klant

In deze module leer je om je ideale klant te kiezen en beschrijven, zodat je scherp hebt op wie je je richt met je bedrijf. Je leert over de verschillen tussen klantgroepen en een klant-segmenten in het boekenvak, vergelijkt de verdiensten en stelt vast hoe zich dat verhoudt tot jouw omzetdoel en waarden.  

i

Module 3 – Aanbod & verdienmodellen

In deze module ontwerp je een aanbod voor je bedrijf dat bij jou én je ideale klant past. Je benoemt wat jouw kwaliteiten zijn en welke vaardigheden je beheerst, visualiseert wat het resultaat is voor je klant wanneer-ie met jou gewerkt heeft, formuleert een tagline en klantbelofte, zodat je in één zin kunt uitdragen voor wie je er bent en waarom en ontwerpt een schaalbaar aanbod dat leidt tot het inlossen van je klantbelofte.

Check-in-call

Je bespreekt je keuzes en plannen 1:1 via Zoom en scherpt ze waar nodig verder aan met de docent. Zo kun je met een gerust gevoel met de volgende drie modules aan de slag.

i

Module 4 – Toegevoegde waarde

In deze module bepaal je de waarde van je aanbod en hang je passende prijskaartjes aan alle onderdelen van je aanbod. Je leert over USP’s, benoemt wat jouw USP’s op dit moment zijn en voert berekeningen uit om tot een productprijs, pakketprijs of waardeprijs te komen die passend is bij de waarde van jouw aanbod.

i

Module 5 – Sales & marketing

In deze module maak je een plan van aanpak om je aanbod te verkopen en je gestelde omzetdoelen te behalen. Je stelt vast wat je per onderdeel van je aanbod moet verkopen, beslist welke marketingstrategieën je gaat inzetten en schrijft converterende teksten voor social media en je website. 

i

Module 6 – Booming business blueprint

In deze module combineer je alles met elkaar wat je in deze cursus hebt geleerd. Je zet het businessplan voor je bedrijf overzichtelijk op één A4 en legt daarin vast: je jaarlijkse omzetdoel, je uurtarief, je woordtarief, je tagline, je aanbod met prijzen, aan welke marketingstrategieën je je committeert om verkoop te genereren en aan welke vier waardeverhogende competenties je gaat werken. 

Check-out-call

Je bespreekt je businessplan met de docent en kunt laatste, aanvullende vragen stellen. Zo sluit je met zelfvertrouwen de cursus af, klaar om je plan te implementeren in je bedrijf!

Hoe werkt dat?

Boost je boekenbusiness is een onlinecursus. Je volgt ‘m zelfstandig en op je eigen tempo in een gebruiksvriendelijke online leeromgeving.

Aan het eind van deze opleiding heb je een booming businessplan geschreven om een succesvol bedrijf in het boekenvak mee op- of uit te bouwen, en een plan van aanpak gemaakt om het te implementeren. 

Zo zit het proces in elkaar:

Je schrijft je in voor de cursus. Binnen vijf minuten krijg je per mail de factuur en je inloggegevens voor de onlineacademie toegestuurd.
Je kunt direct aan de slag.

Je volgt de cursus in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke leeromgeving. Kan zowel op je pc als via je telefoon.

In de leeromgeving vind je alle modules overzichtelijk op een rij. Ook download je er een vrolijk vormgegeven werkboek met effectieve opdrachten. Het werkboek is digitaal invulbaar.

Iedere module bevat 100% enthousiasmerende en korte videolessen met talloze praktische tips die je direct kunt toepassen.

l

Er zijn twee persoonlijke check-in-momenten via Zoom waarin je samen met de docent naar je businessplan kijkt. 

Je krijgt een lijst met uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen, een handleiding om een simpel onlineproduct te maken, templates om je website in te richten én een handboek met mailtemplates. 

}

Je account voor deze cursus verloopt niet. Je volgt ‘m in je eigen tempo en kunt er zo vaak op teruggrijpen als je wilt.

Je mag onbeperkt vragen stellen per mail.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bekijk hieronder een stukje van het werkboek, dan krijg je een goede indruk!


Hoe weet ik of het écht bij me past?

De cursus past bij jou als je meerdere van onderstaande punten met een volmondig ‘ja!’ kunt beantwoorden.

=

Je houdt niet van aanmodderen en bent bereid om jezelf en je bedrijf flink onder de loep te nemen

=

Je bent positief-kritisch, open-minded en houdt van vernieuwing

=

Je vindt het superbelangrijk om te doen wat je leuk vindt, luistert naar dat gevoel en durft vanuit daar strategische keuzes te maken

=

Je voelt de bereidheid om je niet enkel te richten op uitgeverijen, maar ook op schrijvers die hun boek willen uitgeven in eigen beheer

=

Je wilt leren over marketing en sales, toegespitst op ondernemen in het boekenvak

=

Je houdt van zelfstandig werken en hebt de discipline om een cursus op eigen kracht te volgen en de inzichten in je bedrijf te implementeren

‘Twee aspecten van de cursus sprongen er voor mij uit: de ervaringen van Mirjam zelf in het vak, en het bepalen van je waarde. Dit laatste was voor mij, hoewel eigenlijk gewoon iets zakelijks (je plakt een prijskaartje op je werk), een belangrijke stap. Je gaat beseffen wat jouw kennis waard is, en dat die voor anderen van toegevoegde waarde kan zijn. En dat is een mooie uitgangspositie om je bedrijf te beginnen of verder te ontwikkelen!’

Deborah van der Vliet

freelance redacteur en eigenaar Elkedageenprentenboek.nl en Boekielezen.nl

‘De cursussen van studio folio bevatten alles wat ik had willen weten toen ik begon, maar doordat ik ze als ervaren redacteur doe geven ze me juist inzicht in wat ik kan verbeteren. Dat maakt ze misschien wel nog waardevoller. Daardoor kan ik me echt verder ontwikkelen en daar was ik naar op zoek. Dankzij deze cursus weet ik wat ik op mijn website moet zetten, hoe ik mijn bedrijf kan ontwikkelen en nu eindelijk eens mijn droomuitgeverijen benaderen.

Tess van den Heuvel

freelance redacteur

‘Dankjewel voor alle inzichten en kennis die ik door deze cursus heb opgedaan. Fijn om zo steeds meer wegwijs te worden in de boekenwereld. Ik vond het heel nuttig om meer te leren over het bepalen van mijn tarief en na te denken over wat mijn toegevoegde waarde is. Het Excel-template voor urenregistratie was voor mij ook heel handig om inzicht te krijgen in hoeveel woorden ik verwerk voor verschillende type boeken en werkzaamheden.’

Daniëlle Kornet-van der Aa

freelance redacteur

Wanneer kan ik beginnen?

Instromen in deze cursus kan op basis van beschikbare ruimte. Op dit moment is er plek en kun je je inschrijven. Er worden bewust max. 20 cursisten tegelijkertijd toegelaten in de online leeromgeving om persoonlijke aandacht en advies op maat te kunnen garanderen.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van in totaal 20 uur voor het volgen van de cursus en het schrijven van je businessplan.
Je account voor deze cursus verloopt niet, je kunt ‘m volledig in je eigen tempo volgen. 

Er verandert natuurlijk met name iets wanneer je de inzichten implementeert in je bedrijf. Hoeveel tijd je daarin investeert, is aan jou.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt daarmee direct van start.

In de leeromgeving vind je videolessen en een werkboek. In dat werkboek maak je de oefeningen. Het is digitaal invulbaar. 

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via iDEAL en ontvangt een factuur. Simpeler kan niet! Staat je bedrijf ingeschreven bij de KvK? Dan kun je de factuur aftrekken als bedrijfskosten.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het lesgeld is daarom vrijgesteld van btw.

Heb ik hier ook iets aan als ik met selfpubbers werk of wil werken?

Jazeker! De cursus maakt je bekend met allerlei opdrachtgevers in het boekenvak, niet alleen met uitgeverijen. Jij kiest jouw klant en stemt je aanbod erop af.

Is deze cursus alleen geschikt voor zelfstandig redacteuren?

De cursus is geschikt voor alle tekstprofessionals in het boekenvak, dus ook voor persklaarmakers en correctoren. Als je als redacteur in een andere branche werkt, zoals de tijdschriften- of tv-wereld, is slechts een deel van de lesstof relevant. Neem in dat geval contact op, dan kijken we samen of er voldoende aansluiting is.

Zit er een-op-eenbegeleiding in de cursus?

Ja, je mag altijd mailen bij vragen, en er zijn twee 1:1-calls van 45 minuten inbegrepen bij de cursus. Niets is verplicht, jij kiest zelf wat je nodig hebt.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur een mailtje, dat mag altijd! Je bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord, in elk geval binnen een week.

onlinecursus

Boost* je boekenbusiness 

*to increase or raise; contribute to the growth of.