online videotraining

Boekenvak 101*

*a beginner’s overview or tutorial; the basics.

De korte opstapcursus waarin je binnen drie uur kennismaakt met het boekenvak en met een proefopdracht toetst in hoeverre je aanleg hebt om aan de slag te gaan als redacteur in dit werkveld.

‘Ik ben heel erg enthousiast over de cursus Boekenvak 101. Het is een heel overzichtelijke cursus die je een fijn inkijkje geeft in het boekenvak. Je maakt kennis met de verschillende rollen en neemt zelf even plaats op de stoel van corrector. Je ontdekt zo op een laagdrempelige manier of je van lezen je beroep durft te maken. Heel erg blij dat ik deze cursus gevolgd heb. Dit smaakt naar meer!’

Reina Loonstra-Douma

Ik had interesse in correctie- en redactiewerk, zonder nog een heel duidelijk doel voor ogen te hebben. Deze cursus bood een heel goede eerste kennismaking met het vak! Het heeft me inzicht opgeleverd: in de taken van een redacteur, persklaarmaker en corrector, in de wijze van corrigeren en kennis over betrouwbare naslagwerken, en in mijn sterke kanten en aandachtspunten bij het corrigeren. Ik vond de combinatie van uitleg en praktisch oefenen heel waardevol. Mirjam is heel helder in haar uitleg en straalt enthousiasme uit, wat heel motiverend werkt! Ik vond de cursus zeer de moeite waard.’

Mariette de Klerk-Verbeek

Je bent hier omdat je ervan droomt om van lezen je werk te maken. 

Het lijkt je geweldig om schrijvers te helpen hun manuscript te verbeteren, om boeken in de winkel te zien liggen waaraan jij hebt meegewerkt en om vrijheid te hebben in je werkzaamheden, maar dat voelt als een onhaalbare missie. Je weet niet hóé, waar je moet beginnen, wat je er precies voor moet kunnen, en hoe dat er dan in de praktijk uitziet: redacteur zijn. 

Je hebt er wel op gegoogeld, hebt energie gestoken in het zoeken van relevante opleidingen en hebt de loopbanen van boekenvakkers bestudeerd op LinkedIn, maar je komt steeds tot dezelfde conclusie: je moet óf heel veel theoretische kennis tot je nemen, óf stage lopen. En laat jij nu juist op zoek zijn naar iets anders: een praktijkgerichte en laagdrempelige manier. 

Hoe zou het zijn als je een kijkje achter de schermen zou kunnen krijgen in het boekenvak, op een toegankelijke manier zou kunnen aanvoelen of dit beroep matcht met wat jij hoopt dat het inhoudt, te ontdekken of je er aanleg voor hebt en om precies te weten welke vervolgstappen je zet? 

Dat is precies wat deze online videotraining je oplevert: een mix van theorie en praktijk, inzicht en een concreet actieplan. Want terwijl jij blijft googelen, doet iemand anders het werk waar jij al jaren van droomt.

Wat leer ik dan?

Na het afronden van deze online videotraining kun jij:

=

de verschillende stappen in het maakproces van een boek benoemen en beschrijven wat die stappen globaal inhouden;

=

aanwijzen in welke fases van het maakproces van een boek rollen voor jou zijn weggelegd;

=

drie verschillende redactieniveaus benoemen, uitleggen hoe ze van elkaar verschillen, en beschrijven hoe de niveaus zich verhouden tot de takenpakketten van redacteuren, persklaarmakers en correctoren;

=

beschrijven hoe de takenpakketten van redacteuren, persklaarmakers en correctoren eruitzien;

=

correctietekens lezen, herkennen en vijf ervan hanteren;

=

vaststellen of je over de benodigde vaardigheden beschikt voor het uitvoeren van veeleisend redactiewerk.

Hoe ziet dat eruit?

Je volgt de videotraining zelfstandig in de hoogwaardige en gebruiksvriendelijke online leeromgeving van studio folio.
Je vindt er vijf korte videolessen, een kwalitatieve hand-out met videotranscripten, vaktermen en schematische overzichten en een proefopdracht plus antwoordmodel.

Wat zeggen anderen?

‘Ik ben net klaar met de training ‘Boekenvak 101′ en ik ben al helemaal enthousiast! Dit is precies wat ik zocht. Ik voel nu dat het echt haalbaar is om voor uitgeverijen aan de slag te gaan.’
Heleen Keizer

‘Dit was de eerste stap naar de beste stap die ik ooit heb gemaakt: in april 2021 begon ik namelijk als freelance corrector en sindsdien mag ik mijn werkdagen vullen met het lezen van de mooiste en leukste verhalen. Wat een droom!’

Anneke Jonker

freelance corrector en persklaarmaker

‘Het boekenvak heeft me altijd geïnteresseerd, maar pas wanneer je leert hoe het er achter de schermen aan toegaat, kan je meepraten met uitgevers. Ik heb intussen een redactieproef gemaakt voor een literaire uitgeverij die uitstekend werd bevonden. Daar zit ik nu in de freelancerspool. Ik werk ook ondersteunend voor een Belgische educatieve uitgeverij en voor een andere onderwijsuitgeverij. Allemaal dankzij de cursus die ik bij Mirjam volgde!’

Natacha Hinoul

freelance corrector, tekstschrijver, vertaler

Wie is de docent? 

Mirjam is de oprichter van studio folio, en jouw docent in deze opstapcursus. 

Tien jaar geleden begon haar avontuur als redacteur met een stage. Ze verhuisde ervoor van het noorden naar het midden van het land, want daar zaten de grote uitgeverijen, en een stage was de enige manier om de praktische vaardigheden te leren die ze nodig had. Er bestonden geen onlinecursussen om het vak te leren, en het boekenvak was voor de buitenwereld bepaald geen open boek.

Dat ondervond ze ook in de jaren erna, toen ze praktische bijscholing zocht en dat nergens kon vinden. Pas toen ze de kans kreeg om weer tijdelijk intern bij een uitgeverij te gaan werken, eerst als marketeer, en daarna als bureauredacteur, leerde ze de kneepjes van het vak.  

Die praktische kennis heeft ze gebundeld in toegankelijke onlinecursussen die je alle professionele vaardigheden bijbrengen die je nodig hebt om van lezen je werk te maken, onafhankelijk van plaats en tijd. Of je nu met niks begint of al een paar jaar ervaring hebt.

Want bij studio folio vinden we dat elk verhaal een redacteur verdient. Dat het vak in rap tempo verandert, de markt voor uitgeven in eigen beheer uit z’n voegen barst, en er te weinig mensen gedegen worden opgeleid om kwaliteit en verkoopbaarheid te kunnen herkennen en vergroten en schrijvers gedegen te begeleiden. Bovendien geloven we dat er meer dan voldoende ruimte is voor wie droomt van een baan in het boekenvak.

Dus ook voor jou.

Ik kan niet wachten! Wanneer begint het?

Je kunt per direct instromen. Binnen vijf minuten na inschrijving kun je aan de slag in de online leeromgeving. Je houdt onbeperkt toegang tot de lesstof.

Boekenvak 101 is een hoogwaardige opstapcursus en een onwijs laagdrempelige manier om kennis te maken met het vak, met studio folio, en de manier van lesgeven. Vind je het niks? Stuur binnen 14 dagen een mailtje, dan wordt je geld zonder opgaaf van reden teruggestort.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Binnen drie uur heb je de video’s bekeken, de proefopdracht gemaakt en ‘m nagekeken.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de online leeromgeving kun je binnen vijf minuten aan de slag. Je houdt onbeperkt toegang, dus je kunt de training volgen wanneer het jou uitkomt.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in de online leeromgeving van studio folio. Je krijgt na je aanmelding binnen vijf minuten een mail met je inloggegevens, en dan kun je van start.

In de leeromgeving vind je vijf videolessen en een uitgebreide hand-out. De proefopdracht is beschikbaar als losse download en print je zelf.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via iDEAL en ontvangt een factuur. Simpeler kan niet!

studio folio is opgenomen als onderwijsinstelling in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het lesgeld is daarom vrijgesteld van btw.

Ik werk al als corrector en ken de correctietekens. Is dit dan nog steeds geschikt voor mij?

Dat hangt ervan af wat je ermee wilt bereiken. Wil je op kennismaken met studio folio en de manier van lesgeven, dan doe je dat met deze onlinetraining op een laagdrempelige manier. Als je doel meer verdieping is, is het advies direct in te stromen in de cursus Kick-ass corrigeren. Twijfel je? Vraag de studiegids aan, daarin vind je meer informatie over de cursussen.

Wat levert de cursus op? Kan ik er werk in vinden?

Yes, you can! Met deze cursus ontdek je of je aanleg hebt om teksten te corrigeren, leer je wat de beroepspraktijk van een redacteur inhoudt en krijg je een inkijkje in het boekenvak.

Als je bereid bent zzp’er te worden is de weg vrij om je dromen na te jagen. Meer dan 100 cursisten gingen je al voor; 85% daarvan timmert inmiddels succesvol aan de weg als corrector en/of persklaarmaker.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur een mailtje. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie, in elk geval binnen een week.

online videotraining

Boekenvak 101*

*a beginner’s overview or tutorial; the basics.