onlinecursus

Kick-ass* corrigeren

*extremely good or impressive; excellent.

Voor boekenwurmen die willen starten als tekstcorrector en voor correctoren die hun vaardigheden willen verstevigen.

  • Professioneel zetproeven corrigeren volgens de redactionele normen van uitgeverijen
  • Inzicht in de beroepspraktijk van een corrector
  • Oefenen met zetproeven van échte boeken
  • Aandacht voor woord, beeld én vormgeving

‘De cursus corrigeren was voor mij een eerste kennismaking met correctiewerk. Gelukkig was de cursus ontzettend fijn opgebouwd en had ik het gevoel dat ik, vanaf een afstand, aan de hand werd meegenomen in deze nieuwe wereld. Elke module stond klaar met een uitlegvideo en oefenopdrachten, waardoor ik op mijn eigen tempo de cursus kon doorlopen. En als ik toch nog een vraag had dan was Mirjam altijd bereid om via mail uitgebreid antwoord te geven op mijn vraag.
Nu de cursus voorbij is heb ik absoluut het zelfvertrouwen en enthousiasme gekregen om hiermee verder te gaan.’

Anneke Jonker

freelance corrector en tekstschrijver

‘De cursus gaat niet alleen in op het daadwerkelijk corrigeren van teksten maar leidt ook jouw rol als corrector goed in. Mirjam communiceert prettig, reageert snel en levert maatwerk. Ze neemt echt de tijd om je goed verder te helpen en haar tomeloze enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is duidelijk merkbaar dat ze zowel de kant van de bureauredactie als die van de freelance corrector kent. Dat is een zeer waardevolle combinatie, aangezien ze daardoor goed kan inschatten wat belangrijk is voor een goede samenwerking met (toekomstige) opdrachtgevers. Naast het feit dat de inhoudelijke kwaliteit van de cursus hoog is, zien de online leeromgeving, het werkboek en de video’s er ook gewoon prachtig uit. Kortom: ik kan de cursus Kick-ass corrigeren, evenals Mirjam als docent, van harte aanbevelen!’ 

Bianca van Wijngaarden

Rights & Contracts Manager at Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, freelance corrector

‘Het boekenvak heeft me altijd geïnteresseerd, maar pas wanneer je leert hoe het er achter de schermen aan toegaat, kan je meepraten met uitgevers. Ik heb intussen een redactieproef gemaakt voor een literaire uitgeverij die uitstekend werd bevonden. Daar zit ik nu in de freelancerspool. Ik werk ook ondersteunend voor een Belgische educatieve uitgeverij en ga voor een andere onderwijsuitgeverij als freelance eindredacteur aan de slag. Allemaal dankzij de cursus die ik bij studio folio volgde, daarvan ben ik overtuigd! Doe dus vooral zo verder, en verover gerust ook de Vlaamse markt!’

Natacha Hinoul

freelance corrector, tekstschrijver, vertaler

Is dat iets voor mij?

Deze onlinecursus is geschikt als een van onderstaande situaties herkenbaar voor je is.

"

Startende boekenwurm, taalfanaat en pietje-precies

Je bent verliefd op taal en verslingerd aan boeken. Taalfouten spotten gaat voor jou als vanzelf. Mensen vragen jou altijd om hun teksten na te kijken. Je hebt al langer het gevoel dat je daar meer mee wilt doen. Dus zeg eens eerlijk: wordt het niet eens tijd om dat talent te verzilveren in een fantastisch leuke baan?

Deze cursus is de kick-off van jouw carrière in het boekenvak.

"

Leergierige freelance corrector

Je werkt als freelance corrector, maar soms bekruipt je het gevoel dat je maar wat doet. Je bent onzeker wanneer je een klus inlevert en voelt dat je met de juiste tools en inzichten nog zo veel meer zou kunnen bereiken. Je wilt professionaliseren, gestructureerder werken, je vaardigheden vergroten en je kennis up-to-date houden.

Deze cursus is een boost voor je onderneming.

Wat leer ik dan?

Na het afronden van deze cursus kun je:

=

vakbekwaam en op professionele wijze zetproeven van fictieboeken corrigeren, van thriller tot graphic novel

=

beschrijven hoe het maakproces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet

=

benoemen wat de verschillen zijn in het maakproces van een boek wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of als een auteur dat in eigen beheer doet

=

uitleggen wat het takenpakket van een corrector is

=

toelichten hoe het takenpakket van een corrector zich verhoudt tot het maakproces van een boek

=

correctietekens die op papier gebruikt worden lezen, herkennen en hanteren

=

correctietekens die in Adobe gebruikt worden hanteren, en benoemen wat de meest efficiënte werkwijze is voor jou, de bureauredactie/auteur en vormgever

=

tekstcorrecties uitvoeren met de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Word

=

taalfouten aanwijzen en aantekenen in drie categorieën: spelling en woordkeus, woordvolgorde en zinsbouw en afbrekingen

=

correcte bronnen checken om taalkwesties te onderzoeken en een weloverwogen keuze maken op basis van het naslagwerk

=

saboterende gedachten omtrent je leerproces herkennen en positief ombuigen

=

opmaakfouten aanwijzen en aantekenen in drie categorieën: hoerenjongen, weeskinderen en uithangers, inconsistenties en beeld en illustraties

=

doelgroepgerichte correcties in kinderboeken uitvoeren

=

je persoonlijke strategie beschrijven voor het spotten van taal- en opmaakfouten

=

verbeterpunten benoemen, zodat je daar na het afronden van de cursus extra aandacht aan kunt besteden

Dat zijn de meetbare resultaten.

In deze podcastaflevering hoor je wat de cursus kan opleveren in termen van merkbare resultaten.

Klinkt top! Maar… hoe werkt dat?

Kick-ass corrigeren is een onlinecursus. Je volgt ‘m zelfstandig en op je eigen tempo in een hoogwaardige online leeromgeving.

Na het volgen ervan ben je in staat om op professionele wijze en met rust, structuur en zelfvertrouwen zetproeven te corrigeren in opdracht van auteurs en uitgeverijen.

Zo zit het proces in elkaar:

Je schrijft je in voor de cursus. Binnen vijf minuten krijg je per mail de factuur en je inloggegevens voor de onlineacademie toegestuurd.
Je kunt direct aan de slag.

Je volgt de cursus in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke leeromgeving. Kan zowel op je pc als via je telefoon.

In de leeromgeving vind je alle modules overzichtelijk op een rij. Ook download je er een vrolijk vormgegeven werkboek bomvol oefeningen uit de beroepspraktijk. Het werkboek is digitaal invulbaar.

Iedere module bevat 100% enthousiasmerende, effectieve en korte videolessen met talloze praktische tips die je direct kunt toepassen.

l

Er zijn antwoordmodellen beschikbaar om je werk zelfstandig bij te sturen.

Je krijgt checklists en spiekbrieven die je houvast blijven geven na afronding van de cursus.

}

Je krijgt een halfjaar toegang tot de lesstof en volgt de cursus op je eigen tempo.

Je mag onbeperkt vragen stellen per mail, en ter afsluiting van de cursus is er een persoonlijk eindgesprek mogelijk via Zoom.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bekijk hieronder de trailer en een stukje van het werkboek, dat geeft je een indruk.


PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – Focus

Je krijgt informatie over hoe de cursus werkt. Ook ontleed je waarom je dit werk doet of wilt doen, stel je vast wat het jou en klanten oplevert, en krijg je inzicht in wat dit programma van je vraagt. Je plant daar ruimte en tijd voor in je agenda.

i

Module 1 – Ontdek

Deze module geeft je een theoretisch kader. Je leert hoe het proces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet, en wat de verschillen in dat proces zijn wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of als een auteur dat in eigen beheer doet. Je krijgt zicht op het takenpakket van een corrector, weet waar je beter niet aan sleutelt in een zetproef en wat juist wél van je verwacht wordt, en leert hoe zich dat verhoudt tot het maakproces van een boek. 

i

Module 2 – Oefen

Je leert drie werkwijzen te gebruiken om een zetproef of manuscript mee te corrigeren. Je leert correctietekens die op papier en in Adobe gebruikt worden lezen, herkennen en hanteren, leert wat de meest efficiënte werkwijze is voor jou, de bureauredactie/auteur en vormgever en leert tekstcorrecties uitvoeren met de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Word. 

i

Module 3 – Verfijn

Je oefent met het herkennen van taalfouten in zetproeven (van echte boeken!). Je leert taalfouten aanwijzen en aantekenen in drie categorieën: spelling en woordkeus, woordvolgorde en zinsbouw en afbrekingen. Ook leer je wat correcte bronnen zijn om taalkwesties te onderzoeken en ontdek je je persoonlijke strategie voor het spotten van taalfouten.

i

Module 4 – Groei

Je oefent met het herkennen van opmaakfouten in zetproeven (van echte boeken!). Je leert opmaakfouten aanwijzen en aantekenen in drie categorieën: hoerenjongen, weeskinderen en uithangers, inconsistenties en beeld en illustraties. Ook leer je doelgroepgerichte correcties in kinderboeken uit te voeren en ga je aan de slag met het beschrijven van je persoonlijke strategie voor het spotten van opmaakfouten.

i

Module 5 – Kick ass

Je combineert alles met elkaar wat je in deze cursus hebt geleerd en gaat op vakbekwame en professionele wijze een proefopdracht corrigeren. Na afloop ervan stel je vast wat het niveau van je werk is en benoem je verbeterpunten, zodat je daar na het afronden van de cursus aandacht aan kunt blijven besteden. 

CHECK-OUT-CALL

Ter afsluiting van de cursus is er een persoonlijk eindgesprek via Zoom mogelijk, zodat je je laatste vragen kunt stellen over correctiewerk, twijfels kunt delen, of meer informatie kunt inwinnen over werken als corrector in het boekenvak. 

i

BONUSMODULE – Lanceer je boekenbusiness

Je ontvangt informatie over starten als freelance corrector in het boekenvak, leert welke praktische zaken je moet regelen om een bedrijf te starten, welke drie strategieën je kunt inzetten om opdrachten te werven bij uitgeverijen en auteurs die uitgeven in eigen beheer en welke vervolgstappen je kunt zetten om je bedrijf verder mee op- of uit te bouwen. 

Wie geeft de cursus? 

Mirjam is de oprichter en eigenaar van studio folio, en jouw docent in deze cursus. Ze werkt al tien jaar in het boekenvak, en deed dat zowel als freelance redacteur als in loondienst bij grote uitgeverijen.

Ze werkt en werkte nauw samen met auteurs als Cis Meijer, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow, en aan boeken van Roald Dahl, Oliver Jeffers en Jeff Kinney.

Wat ze heel belangrijk vindt is bijdragen aan leesplezier.

In haar ogen begint dat met een tekst die nergens hapert en er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet, zodat de lezer door niets wordt afgeleid van het verhaal en ongestoord kan wegdromen.

Maar het corrigeren van een boek is meer dan enkel dt-fouten wegwerken, vindt ze. Er zijn nogal wat elementen om op te letten, bijvoorbeeld als het gaat om illustraties en vormgeving. Zet als corrector dan nog maar eens de juiste puntjes op de juiste i’s.

Vanuit haar liefde voor het vak ontwikkelde ze een methode waarmee ze je leert hoe je dat aanpakt, zodat jij met rust en zelfvertrouwen aan de slag kunt als corrector.

Wanneer begint het?

Instromen in deze cursus kan op basis van beschikbare ruimte. Op dit moment zijn er nog 2 (!) plekken en kun je je inschrijven. Er worden max. 20 cursisten tegelijkertijd toegelaten in de online leeromgeving om persoonlijke aandacht en advies op maat te kunnen garanderen.

Na inschrijving heb je per direct 6 maanden toegang tot de online leeromgeving.
Daarna verloopt je account voor deze cursus automatisch.

Wat vonden anderen van de cursus?

‘Ik kan de cursus van Mirjam Hoekstra iedere “corrector in wording” aanraden. Het online programma werkt heel gebruiksvriendelijk en de video’s maken het persoonlijk.

De opdrachten zijn lekker uitgebreid en omdat je je eigen werk nakijkt met de antwoordbladen zie je meteen wat goed gaat of waar je nog mee kan oefenen. 

Zowel bij de vragen die ik tijdens de cursus had als bij het eindgesprek neemt Mirjam alle tijd om uitgebreid antwoord te geven. Bovendien ben ik door deze cursus nóg enthousiaster geworden voor het vak!’

Roos Griffioen

tekstschrijver, redacteur, corrector

‘Mirjam, ik wil je bedanken voor de cursus en voor de begeleiding! Ik heb die als heel prettig ervaren. Het was fijn om de video’s en opdrachten in mijn eigen tempo te doorlopen. De cursus bestaat uit veel oefenen en dat is ontzettend leerzaam. Het corrigeren van boeken met illustraties was nieuw voor mij, dus op dat vlak heb ik ook veel bijgeleerd. […] Ook werkte het prima om zelf de opdrachten na te kijken met de antwoordmodellen, al vond ik de persoonlijke feedback op de laatste opdracht het fijnst. Op vragen gaf je altijd heel snel en uitgebreid antwoord en dan ging er een bak kennis open waar ik veel van heb geleerd.’

Daniëlle Kornet-van der Aa

freelance redacteur

‘Als fervent kinderboekenlezer en beginner op het gebied van corrigeren is deze cursus mij prima bevallen! Mirjams enthousiasme en positieve houding werken aanstekelijk. De hele opzet is professioneel en de vormgeving van de cursus is fantastisch. De opbouw van de cursus is goed en begrijpelijk, en het is fijn dat de antwoordbladen er ook bij zitten. Een fijne (onmisbare) steun vond ik de pagina’s met de tips op een rijtje. Ik heb veel geleerd en kijk uit naar de volgende cursus.’

Deborah van der Vliet

eigenaar Elkedageenprentenboek.nl en Boekielezen.nl en freelance corrector

‘Ik ben gek op jeugdliteratuur en was benieuwd of ik van lezen mijn werk zou kunnen maken. Eén klein probleem: ik had geen idee hoe de boekenwereld precies in elkaar zit (hoe en waar begin ik?) en of ik het corrigeren van boeken net zo leuk zou vinden als het lezen ervan. Ik heb nu een duidelijk beeld van wat er allemaal op een redactie gebeurt, wat de verschillende rollen inhouden en hoe ik zelf als corrector kan beginnen. Ik heb lang getwijfeld over de cursus, maar vond het het geld meer dan waard. De cursus zit ontzettend goed in elkaar, waardoor je je als deelnemer helemaal bij de hand genomen voelt. Daarnaast mag je Mirjam altijd mailen met vragen die ze dan (heel uitgebreid en snel) beantwoordt. Zo fijn! Ik kan deze cursus dan ook zeker aanraden!’

Ariska Bonnema

educatief auteur en tekstschrijver

‘Ik ben sinds een tijdje aan het werk als corrector en ik was op zoek naar bevestiging om te weten of ik op de goede weg zat. Met deze cursus is dat zeker gelukt! Fijn om daarnaast ook nog heel veel níeuwe dingen te hebben geleerd! Zo weet ik nu welke zaken specifiek bij kinderboeken van belang zijn om op te letten, ben ik meer te weten gekomen over hoe het er binnen de muren van een uitgeverij aan toegaat en heb ik tips gekregen voor goede naslagwerken. Op al mijn vragen heb ik duidelijk en uitgebreid antwoord gekregen van Mirjam. Een superleuke en waardevolle cursus!’

Joyce van Wees

freelance corrector

‘De modules waren helder, to the point en gevarieerd. Ik voel me nu een stuk zelfverzekerder, dankzij de leerrijke cursus.’

Charlotte Devlies

freelance tekstcorrector

‘Mirjams energie is aanstekelijk! Kick-ass corrigeren is een echte groeicursus die ook visueel aantrekkelijk is, plus heel geschikt voor Vlamingen. Ik kijk alvast uit naar de volgende!’

Sigrid Degroote

recensent bij Pluizer.be

Ik heb het gevoel dat ik met deze cursus echt een stap vooruit heb gemaakt. Vooral de module over hoerenjongen, wezen en uithangers en het verloop in de teksten dat daardoor ontstaat was voor mij echt leerzaam. Ook van de oefeningen met tekst en illustraties heb ik veel opgestoken.’

Femke Struijs

freelance corrector

‘Met veel plezier heb ik de cursus corrigeren bij Mirjam gevolgd. Haar enthousiasme en prettige begeleiding zorgen ervoor dat je door de modules heenvliegt. Modules die een duidelijke volgorde hebben en ook de opdrachten zelf zijn elk op hun eigen manier uitdagend. Ik had nog nooit correctietekens gebruikt, of van hoerenjongen gehoord, maar na het afronden van deze (online) cursus ben ik nu een kick-ass corrector!’

Margreet Nap

freelance corrector

‘Voordat ik deze cursus vond, werkte ik al als corrector voor studenten, maar corrigeerde ik nog geen boeken. Dat was wel wat ik eigenlijk het allerliefst wilde, maar ik wist niet hoe ik dat moest aanpakken. Het leek mij een probleem dat ik niet wist hoe het er bij uitgeverijen aan toegaat. Toen kwam ik de website van studio folio tegen en was dat probleem in één keer opgelost! De beschrijving van de cursus beloofde een antwoord op al mijn vragen en de cursus zelf maakte dat zeker waar. Een schat aan informatie, genoeg opdrachten om goed te kunnen oefenen en superfijne persoonlijke begeleiding van Mirjam. Nu heb ik mijn eerste proefopdracht bij een uitgeverij gemaakt en komt mijn droom om in het boekenvak te werken al erg dichtbij!’

Heleen Keizer

freelance corrector

‘Deze cursus was precies wat ik zocht en bracht me meer dan ik had verwacht. De combinatie van online, op je eigen moment aan de slag gaan en de mogelijkheid tot persoonlijk contact is mij heel goed bevallen. Ook heel fijn waren de snelle reacties op mijn vragen. De antwoorden waren ook echt een antwoord, die zaken verduidelijkten en waardoor je verder kunt. De video’s zijn duidelijk en to the point, boordevol nuttige informatie en met geen woord te veel. Het cursusmateriaal is erg goed, volledig en verzorgd. De opbouw is goed, waardoor je stap voor stap je vaardigheden steeds completer maakt. Het extra materiaal buiten de modules om is bijzonder welkom om mijn skills mee op peil te houden. Ik ben erg blij dat ik deze cursus heb gedaan.’

Isolde Boers

kinderboekenschrijver, freelance corrector

‘Ik heb de cursus corrigeren als zeer leerzaam ervaren. Hoewel ik al werkzaam ben bij een uitgeverij, heeft de cursus me veel nieuwe kennis opgeleverd. Ik vond de opbouw van de modules erg sterk. De hoeveelheid lesstof die per module wordt aangeboden is precies goed; het is genoeg om uitgedaagd te worden zonder het overzicht te verliezen. De spiekbriefjes en checklisten zijn superhandig en ga ik de komende tijd nog vaak gebruiken! Hoewel het een zelfstandige cursus is, staat Mirjam altijd klaar om je te helpen bij vragen of twijfels. Ze reageert snel en uitgebreid op mails, daardoor voelt ze echt als een mentor. Tijdens het eindgesprek komt ze met concrete tips en adviezen die, naast alles wat je in de cursus hebt geleerd, je nog verder op weg helpen.’

Elise Dujardin

redactieassistent Uitgeverij Zwijsen

‘Ik heb deze cursus gevolgd om meer inzicht te krijgen in het proces dat een boek doorloopt voor het in de winkel terechtkomt. Als redacteur zie je namelijk heel wat andere dingen uit het proces dan een corrector en omdat die twee vaak samenwerken, vond ik het een enorme meerwaarde om de taak van de corrector van naderbij te bekijken en zelf een keer aan de slag te gaan! Mirjam voorziet enorm veel materiaal om mee te oefenen, maar ook voldoende ondersteuning zoals een werkboek met uitleg, video’s en antwoordmodellen. Ze is heel bereikbaar voor vragen en maakt graag tijd voor je! Ik heb enorm veel bijgeleerd en nog meer respect gekregen voor correctors die zo hard aan alle mooie boeken werken!’

Valerie Vaes

redacteur, blogger en recensent

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer drie tot vier uur per module. De studielast is in totaal ongeveer 20 uur.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de online leeromgeving kun je aan de slag, tot zes maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen. Besteed je er iedere week aandacht aan, dan komt dat neer op zo’n 45 minuten per week.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in de hoogwaardige en gebruiksvriendelijke online leeromgeving van studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt daarmee direct van start.

In de leeromgeving vind je videolessen en een werkboek. In dat werkboek maak je de oefeningen. Het is digitaal invulbaar. De correctieopdrachten die worden verstrekt print je zelf.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via iDEAL en ontvangt een factuur. Simpeler kan niet! Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het cursusgeld is daarom

Ik werk al als corrector en ken de correctietekens. Is dit dan nog steeds geschikt voor mij?

Zeker weten! Er zit meer dan voldoende waarde en uitdaging in de rest van de cursus om jouw onderneming een boost te geven, bijvoorbeeld als het gaat om het spotten van opmaakfouten, en insider tips en trucs die je normaal gesproken enkel binnen de muren van een uitgeverij vindt.

Wat levert de cursus op? Kan ik er werk in vinden?

Na het afronden van deze cursus ben je in staat om op professionele wijze zetproeven te corrigeren in opdracht van uitgeverijen of auteurs die uitgeven in eigen beheer.

Het vak van corrector is geen beschermd beroep, en om het beroep uit te kunnen oefenen is geen speciale diplomering nodig. Het certificaat dat je ontvangt na afronding van de opleidingen heeft dan ook formeel gezien geen civiel effect. Wel geeft het certificaat uitgevers, zelfstandig auteurs en andere personen en instellingen in de literaire wereld de zekerheid dat je over kwalitatieve redactievaardigheden beschikt.

Wil je erna professioneel aan de slag als corrector voor uitgeverijen, dan is of dat slaagt niet enkel afhankelijk van de cursus, maar ook van je drive om opdrachten te werven. Correctoren zijn niet in dienst bij een uitgeverij, dus je moet bereid zijn zzp’er te worden. Voor het werven van opdrachten zijn meerdere mogelijkheden, er zijn bijvoorbeeld ook veel auteurs die hun werk uitgeven in eigen beheer (zonder tussenkomst van een uitgeverij) die hun boek willen laten corrigeren door kundige mensen. In de bonusmodule krijg je handvatten voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur een mailtje, dat mag altijd! Je bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord, in elk geval binnen een week.

onlinecursus

Kick-ass* corrigeren

*extremely good or impressive; excellent.