onlinecursus

Powerful* persklaarmaken

*achieving great results; having great influence.

 

Voor correctoren die stevig willen doorgroeien en voor persklaarmakers die efficiënter willen werken.

  • Professioneel persklaarmaken volgens de redactionele normen van uitgeverijen
  • Oefenen met échte manuscripten  
  • Heldere methode die houvast geeft
  • Tijdswinst boeken: doelgericht en nauwkeurig werken

 

‘In 2020 volgde ik de correctiecursus bij studio folio, in 2021 begon ik als freelancer en in 2022 dacht ik: Ik ga me nog meer verdiepen in het vak. Door middel van een prachtig vormgegeven werkboek leerde ik wat een persklaarmaker doet, en in de (net zo mooi vormgegeven!) leeromgeving waren ook verschillende video’s te vinden waarin Mirjam duidelijk, aan de hand van een voorbeeld, liet zien hoe-ie dat doet. Ook dit keer stond Mirjam als een persoonlijke cheerleader klaar om al mijn vragen en twijfels te beantwoorden en weg te nemen via prettig mailcontact. Daardoor wist ik dat ik alles in huis had om als persklaarmaker aan de slag te gaan. Nog geen week later ontving ik mijn eerste klus, waar ik vol vertrouwen mee aan de slag ben gegaan en bovendien een tevreden opdrachtgever aan overhield.’

Anneke Jonker

freelance persklaarmaker en corrector

‘Ik ben nu een veel meer volledig persklaarmaker dan ik voor de cursus was. Ik heb persklaarmaken al doende, in de praktijk geleerd. Met deze cursus ging ik terug naar de basis, en wat helemaal nieuw was – bijvoorbeeld het technisch in orde maken van een manuscript en coderen – blijkt ontzettend waardevol en levert tijdswinst op. De cursus heeft me gecompleteerd. Er zit een goede opbouw in en ik heb genoten van de filmpjes. Mirjam heeft een fijne energie bij zich en is heel open. Dat maakt de cursus heel, heel fijn om te volgen.’

Renske Berckmoes

freelance redacteur

‘Voor de cursus had ik slechts een vaag idee van wat nou precies het verschil was tussen corrigeren en persklaarmaken. Door het volgen van de cursus weet ik nu exact wat de rol is van de persklaarmaker. Vóór de cursus zou ik een opdracht hebben uitgevoerd zonder duidelijk stappenplan en zonder precies voor ogen te hebben naar welke aspecten van een manuscript te kijken en welke niet. Door het volgen van de cursus weet ik veel beter van welke bronnen ik gebruik kan maken. De stap-voor-stap methode, de ‘powerful methode’, waarin je de werkwijze van een persklaarmaker meekrijgt, vond ik het meest waardevol. Ik ben Mirjam zeer dankbaar dat ze deze kennis via zo’n goed ontwikkelde cursus wil delen met mensen die ervan dromen om in het boekenvak te werken. Door het volgen van deze cursus kan die droom echt werkelijkheid worden.’

Rosanne van Cruijningen

zelfstandig redacteur

Is dat iets voor mij?

Deze onlinecursus is geschikt als een van onderstaande situaties herkenbaar voor je is.

"

IJverige, leergierige corrector

Je hebt de correctiecursus van studio folio afgerond of werkt al een tijdje als corrector. Je houdt ervan om zetproeven te verbeteren, maar merkt ook dat je meer wilt. En dan met name meer impact op de vorm van een verhaal.

Je bent nieuwsgierig, houdt ervan om verschillende onderwerpen uit te pluizen en bent positief-kritisch. Liefst bemoei je je niet enkel met de details, met spelling en grammatica, maar ook met het grotere geheel. Of het nu de geloofwaardigheid van een scène is, de woorden die een personage kiest, een plotselinge verschuiving van verleden naar tegenwoordige tijd of een zin waarover je blijft struikelen: jij wilt het rechttrekken.

Het lijkt je te gek om mee te werken aan het verbeteren van een manuscript en het ook na te lopen op logica, structuur, alinea-indeling en stijl, maar je weet niet goed hoe sterk je daarbij mag ingrijpen, en hoe je met een auteur of vertaler communiceert in de kantlijn. Dat wil je graag leren.

"

Vooruitstrevende, hardwerkende persklaarmaker

Je doet dit werk al een tijd, en je bent er dol op. Maar je merkt ook dat je vastgeroest raakt in je eigen routines. Je hebt jezelf een werkwijze aangeleerd, maar eerlijk gezegd weet je niet of dat nou echt the way to go is. 

Je tempo gaat niet meer omhoog, en steeds vaker twijfel je over je input, omdat je nooit officieel hebt geleerd ‘hoe het hoort’, een manuscript verbeteren. Het gaat allemaal best wel prima zo, maar mist er een bepaalde stevigheid en structuur. Je blijft je afvragen: Kan het beter? Of kan het slimmer? Help ik de auteur of de uitgeverij nu echt? 

Het past niet bij je om daarin te blijven hangen. Je houdt ervan om nieuwe dingen te leren, jezelf te ontwikkelen en je vaardigheden te verdiepen. Onnodig tijd verspillen en aanrommelen is niet aan jou besteed. Je bent dan wel enorm van het ‘zelluf’ doen en niet vies van een goeie dosis trial and error, maar de boel op orde hebben voelt toch net iets lekkerder. Half werk leveren is niks voor jou. Het moet gewoon goed. 

Dan schuilt er in jou een powerful persklaarmaker.

Wat leer ik dan?

Na het afronden van deze cursus kun je:

=

vakbekwaam en op professionele wijze manuscripten van fictieboeken persklaarmaken, van thriller tot kinderboek;

=

beschrijven hoe het maakproces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet;

=

benoemen wat de verschillen in het maakproces van een boek zijn wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of als een auteur dat in eigen beheer doet;

=

uitleggen wat het takenpakket van een persklaarmaker is;

=

toelichten hoe het takenpakket van een persklaarmaker zich verhoudt tot het maakproces van een boek;

=

het takenpakket van een persklaarmaker onderverdelen in zes categorieën;

=

opsommen welke vijf zaken je afstemt met een klant voordat je van start gaat met een persklaarmaakklus;

=

een technische quickscan uitvoeren door middel van je onderwaterscherm in Word;

=

benoemen welke automatische/overbodige opmaak voor problemen zorgt bij de vormgeving van het boek;

=

automatische/overbodige opmaak identificeren en het manuscript technisch in orde maken d.m.v. sneltoetsen in Word;

=

de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Word gebruiken en je voorkeursinstelling implementeren;

=

correcte bronnen checken om taalkwesties te onderzoeken en een weloverwogen keuze maken op basis van het naslagwerk;

=

op heldere en empathische wijze feedback formuleren;

=

tekstverbeteringen uitvoeren in het manuscript als het gaat om inhoud, structuur, alinea-indeling, stijl en spelling & grammatica;

=

een manuscript coderen door middel van de methode met accolades en blokhaken;

Te gek! Maar… hoe werkt dat?

Powerful persklaarmaken is een onlinecursus. Je volgt ‘m zelfstandig en op je eigen tempo in een gebruiksvriendelijke online leeromgeving.

Na het afronden ervan ben je in staat om zowel oorspronkelijk Nederlandstalige manuscripten als vertalingen grondig te controleren en verbeteren.

Zo zit het proces in elkaar:

Je schrijft je in voor de cursus. Binnen vijf minuten krijg je per mail de factuur en je inloggegevens voor de online leeromgeving toegestuurd.
Je kunt direct aan de slag.

Je volgt de cursus in een hoogwaardige en gebruiksvriendelijke leeromgeving. Kan zowel op je pc als via je telefoon.

In de leeromgeving vind je alle modules overzichtelijk op een rij. Ook download je er een vrolijk vormgegeven werkboek bomvol oefeningen uit de beroepspraktijk. Het werkboek is digitaal invulbaar.

Iedere module bevat 100% enthousiasmerende, effectieve en korte videolessen met talloze praktische tips die je direct kunt toepassen.

l

Er zijn antwoordmodellen beschikbaar om je werk zelfstandig bij te sturen.

Je krijgt checklists en spiekbrieven die je houvast blijven geven na afronding van de cursus.

}

Je krijgt een halfjaar toegang tot de lesstof en volgt de cursus op je eigen tempo.

Je mag onbeperkt vragen stellen per mail, en ter afsluiting van de cursus is er een persoonlijk eindgesprek mogelijk via Zoom.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bekijk hieronder de trailer van de cursus en een stukje van het werkboek, dat geeft je een indruk.


Wat vonden anderen van de cursus?

‘Ik heb veel meer duidelijkheid en inzichten gekregen in de cursus persklaarmaken. Ik vond de stappen uit het complete redactieproces heel interessant en heb veel geleerd over de technische staat van een manuscript, het onderwaterscherm, en het verschil tussen harde en zachte returns. Dit was allemaal nieuw voor mij. Erg fijn om nu te weten hoe dit werkt en wat de juiste manier is om dit in een manuscript te verbeteren. Aan de hand van de duidelijke filmpjes en opdrachten was de cursus heel goed te volgen. Mirjam legt de theorie op een prettige manier uit en ook de opdrachten zijn helder en kun je goed gebruiken als naslagwerk.’

Kimberly Postema

freelance redacteur

‘Ik wilde mijn vaardigheden uitbreiden op het gebied van de begeleiding van manuscripten om mijn klanten nog beter te kunnen helpen. Aan elk onderdeel van de cursus gaat een heldere uitleg vooraf, in woord en beeld. Daarna volgden steeds lekker veel erg praktische opdrachten. Na het afronden van een opdracht kon je die steeds nakijken met behulp van een antwoordmodel. Veel oefenen dus, en zien wat er goed en fout ging. Alleen zo steek je er wat van op. Mooi om te zien dat daar alles wat je leerde in de eindopdracht samenkomt. En dat is heel wat. Als afsluiting van de cursus was het ook prettig en leerzaam dat Mirjam in een uitgebreid eindgesprek haar ervaringen in de uitgeefwereld met me deelde. In zo’n gesprek kun je je laatste vragen nog even kwijt. En dat gaat dan niet alleen over de cursus zelf!’

Henk Joosen

freelance redacteur, tekstschrijver

‘Ik was al langere tijd werkzaam als zelfstandig tekstcorrector en dat ging best goed, maar ondanks positieve reacties van klanten twijfelde ik. Was ik wel echt een goede tekstcorrector? Zou ik nog beter kunnen worden? Of zou ik efficiënter kunnen werken? Dankzij de cursus ‘Powerful persklaarmaken’ heb ik mijn vaardigheden verbeterd. Ook heb ik dankzij de cursus de bevestiging gekregen dat ik goed bezig ben, waardoor ik zelfverzekerder ben geworden in mijn werk. Daarnaast heb ik nieuwe dingen geleerd en heb ik meerdere nuttige tips uit de cursus gehaald. Ik vond het fijn dat ik de cursus in mijn eigen tijd kon doen en zelf alles kon nakijken, zodat ik meteen wist wat ik goed (of fout) had gedaan. Een waardevolle cursus om als tekstcorrector in een nieuwe rol te kunnen groeien.’

Tamara van Groesen

freelance tekstcorrector

‘Mirjam heeft echt een heel professioneel bedrijf waar ze anderen mooi mee vooruithelpt. Ik vond de opbouw van de cursus en het stappenplan heel goed en met zorg uitgedacht, er is duidelijk veel tijd en moeite in gestopt. De filmpjes zijn leuk, compact en helder, Mirjam legt het goed uit, en het werkboek is ook overzichtelijk en mooi vormgegeven. Ik ben heel blij dat ik deze cursus gevolgd heb.’

Inge Vanderhaeghe

freelance corrector/proeflezer

‘Door de cursus voel ik meer stevigheid in wat ik wel en niet aangeef in een manuscript. De cursus is erg makkelijk te volgen, omdat in de filmpjes goede en duidelijke informatie gegeven wordt waar je als deelnemer vervolgens heel praktisch mee aan de slag kunt. De oefeningen helpen je om alles nog eens beter te laten beklijven. Ik leerde daar ook van wat mijn zwakkere punten zijn en waarop ik beter mag letten. Doordat de cursus is opgedeeld in verschillende blokken krijg je niet in een keer heel veel informatie tegelijk, maar blijft het behapbaar. Het heeft me meer zekerheid opgeleverd.’

Manon Hendriks

adjunct-uitgever De Crime Compagnie

‘Dit was een pittige cursus, maar zoals al Mirjams cursussen weer uitstekend gegeven. De lessen zijn heel gestructureerd. Ik weet niet hoe Mirjam het doet, maar als ik haar video’s bekijk, krijg ik altijd het gevoel bijna echt samen met haar in een leslokaal te zitten. Het voelt op de een of andere manier heel ‘echt’, en dat geeft voor een onlinecursus een heel fijn gevoel. Ik heb weer heel wat nieuwe inzichten opgedaan!’

Natacha Hinoul

freelance corrector, tekstschrijver, vertaler

‘De cursus is echt ontzettend duidelijk, informatief en onderhoudend opgezet. Enerzijds was de cursus voor mij een fijne bevestiging dat ik inmiddels een ervaren redacteur ben, anderzijds heb ik toch nog nieuws geleerd, bijvoorbeeld over coderen. Bovendien is het fijn om nu echt een structuur te hebben. Vanaf nu ga ik lekker afvinken, dat gaat me tijd schelen. Een waardevolle cursus. Dank!’

Miriam den Ouden

redacteur Uitgeverij AnkhHermes

PROGRAMMAOVERZICHT

i

Module 0 – Introductie

Je krijgt informatie over hoe de cursus werkt en krijg je inzicht in wat dit programma van je vraagt. Je plant daar ruimte en tijd voor in je agenda.

i

Module 1 – Projecten en processen

Deze module geeft je een theoretisch kader. Je leert hoe het proces van manuscript tot gedrukt boek eruitziet, en wat de verschillen in dat proces zijn wanneer een boek wordt uitgegeven door een uitgeverij of als een auteur dat in eigen beheer doet. 

i

Module 2 – Jouw rol als persklaarmaker

Je krijgt inzicht in de beroepspraktijk van een persklaarmaker. Je leert over het verschil tussen redigeren op macro-, meso- en microniveau, over hoe het takenpakket van een persklaarmaker eruitziet en kunt die taken onderbrengen in verschillende categorieën.
 

i

Module 3 – De powerful-methode

Je leert hoe je door middel van de powerful-methode een manuscript grondig, gestructureerd en zorgvuldig persklaarmaakt. Je leert hoe je een klus voorbereidt, hoe je door middel van je onderwaterscherm een manuscript technisch in orde maakt en welke opmaak in Word overbodig is. Je oefent met wijzigingen bijhouden en sneltoetsen in Word, stelt vast welke bronnen je raadpleegt, hoe je feedback formuleert en oefent met het aanbreng en van tekstverbeteringen op het gebied van inhoud, alinea-indeling, structuur, stijl, spelling & grammatica. Ook oefen je met het coderen van tekstsoorten.

i

Module 4 – De eindopdracht

Je combineert alles met elkaar wat je in deze cursus hebt geleerd en gaat op vakbekwame en professionele wijze een proefopdracht persklaarmaken. Na afloop ervan stel je vast wat het niveau van je werk is en benoem je verbeterpunten, zodat je daar na het afronden van de cursus aandacht aan kunt blijven besteden.

CHECK-OUT-CALL

Ter afsluiting van de cursus is er een persoonlijk eindgesprek via Zoom mogelijk, zodat je je laatste vragen kunt stellen over correctiewerk, twijfels kunt delen, of meer informatie kunt inwinnen over werken als persklaarmaker in het boekenvak. 

Wie is de docent? 

Mirjam is de oprichter en eigenaar van studio folio, en jouw docent in deze cursus. Ze werkt al tien jaar in het boekenvak, en deed dat zowel als zelfstandig redacteur als in loondienst bij grote uitgeverijen.

Ze werkt en werkte nauw samen met een heleboel geweldige schrijvers die uitgeven in eigen beheer, en met grote Nederlandse auteurs als Cis Meijer, Merel Morre, Niki Smit, Mel Wallis de Vries en Margje Woodrow. Ook werkte ze aan vertalingen van de boeken van Roald Dahl, Peter James, Oliver Jeffers, Jeff Kinney en Jojo Moyes.

Maar het persklaarmaken van een manuscript is iets wat je niet zomaar doet, vindt ze. Je hebt rekening te houden met de doelgroep van het boek, de logica, de juistheid van gegevens en natuurlijk de auteur en/of vertaler. En je kon het tot voor kort nergens anders leren dan op de werkvloer van een uitgeverij. 

Tot nu.

Vanuit haar liefde voor het vak ontwikkelde Mirjam een methode waarmee ze jou leert hoe je een manuscript grondig controleert en verbetert, zodat jij op professionele wijze kunt persklaarmaken.

Wanneer begint het?

Instromen in deze cursus kan op basis van beschikbare ruimte. Er worden max. 20 cursisten tegelijkertijd toegelaten in de online leeromgeving om persoonlijke aandacht en advies op maat te kunnen garanderen. 

Op dit moment is er plek en kun je je inschrijven. 

Na inschrijving heb je per direct 6 maanden toegang tot de online leeromgeving.
Daarna verloopt je account voor deze cursus automatisch.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de cursus?

Ga uit van ongeveer 25-30 uur in totaal.

Vanaf het moment dat je bent toegelaten tot de online leeromgeving kun je aan de slag, tot zes maanden erna. In die maanden kun je de cursus in je eigen tempo volgen. Besteed je er iedere week aandacht aan, dan komt dat neer op ongeveer 1 uur per week.

Hoe kan ik de cursus volgen?

De cursus is te volgen in de hoogwaardige en gebruiksvriendelijke online leeromgeving van studio folio. Je krijgt na je aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt daarmee direct van start.

In de leeromgeving vind je videolessen en een werkboek dat digitaal invulbaar is. Ook zijn er downloads van manuscripten die je in Word redigeert en antwoordmodellen om je werk na te kijken.

Hoe kan ik deze cursus kopen?

Je schrijft je in, je betaalt via iDEAL en ontvangt een factuur. Simpeler kan niet! Ben je ondernemer? Dan kun je de factuur afschrijven als bedrijfskosten.

studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Het lesgeld is daarom vrijgesteld van btw.

Wat levert de cursus mij op? Kan ik hier werk in vinden?

Na het afronden van deze cursus ben je in staat om op professionele wijze manuscripten persklaar te maken in opdracht van uitgeverijen of auteurs die uitgeven in eigen beheer.

Het vak van persklaarmaker is geen beschermd beroep, en om het beroep uit te kunnen oefenen is geen speciale diplomering nodig. Het certificaat dat je ontvangt na afronding van de opleidingen heeft dan ook formeel gezien geen civiel effect. Wel geeft het certificaat uitgevers, zelfstandig auteurs en andere personen en instellingen in de literaire wereld de zekerheid dat je over kwalitatieve redactievaardigheden beschikt.

Wil je erna professioneel aan de slag als persklaarmaker voor uitgeverijen, dan is of dat slaagt niet enkel afhankelijk van de cursus, maar ook van je drive om opdrachten te werven. Persklaarmakers zijn niet in dienst bij een uitgeverij, dus je moet bereid zijn zzp’er te worden. Voor het werven van opdrachten zijn meerdere mogelijkheden, er zijn bijvoorbeeld ook veel auteurs die hun werk uitgeven in eigen beheer (zonder tussenkomst van een uitgeverij) die hun boek willen laten corrigeren door kundige mensen. In de ondernemerscursus Boost je boekenbusiness krijg je handvatten voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Een specifieke vooropleiding is voor dit werk niet nodig; wel een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.

Mijn vraag staat hier niet tussen! Wat nu?

Stuur een mailtje. Ik help je graag! Je bericht wordt zo snel mogelijk beantwoord, in elk geval binnen een week.

onlinecursus

Powerful* persklaarmaken

*achieving great results; having great influence.