Wat verdient een corrector met het grondig controleren van de opgemaakte zetproeven van boeken? Het tarief van een corrector is afhankelijk van twee factoren:
1. Of ze in opdracht van een uitgeverij werkt;
2. Of ze in opdracht van een auteur werkt die een boek uitgeeft in eigen beheer.
Terminologie en verwijzingen
De term corrector wordt in het boekenvak gebruikt voor de redacteur die de derde en laatste redactieronde verzorgt door de opgemaakte zetproef van een boek nauwkeurig na te lopen. In dit artikel wordt duidelijk uitgelegd wat een corrector precies doet. En in dit artikel lees je over de verschillen tussen redigeren en persklaarmaken en corrigeren.
Ben je benieuwd wat een redacteur in het boekenvak gemiddeld verdient, dan vind je dat terug in dit artikel. In dit artikel vind je de verdiensten van een persklaarmaker.
Wat verdient een corrector die werkt in opdracht van uitgeverijen?
Het beroep van corrector bestaat niet in loondienst. Wanneer je voor uitgeverijen aan de slag wilt en de opgemaakte tekst van boeken wilt checken, dan richt je een eigen bedrijf op en ga je freelance aan de slag. Je solliciteert dan bij de bureauredacteur van een uitgeverij naar een plek in het freelancersbestand, ook wel de externe redactie genoemd. Er wordt je dan vaak gevraagd om een proefopdracht te maken om de kwaliteit van je vaardigheden te toetsen. Maak je de opdracht goed, dan word je onderdeel van de externe redactie van de uitgeverij en kan de bureauredacteur correctieklussen bij je uitbesteden.
Werken in opdracht van grote uitgeverijen: wat verdient een corrector?
Een grote, gerenommeerde uitgeverij is zich ervan bewust dat freelance correctoren de uitgeverij graag als opdrachtgever willen, zodat ze haar naam op het cv kunnen zetten. Deze uitgeverijen worden overspoeld met open sollicitaties. De opdrachtgever is in dit geval de partij die de prijs bepaalt, omdat het prestige van de klus en het imago van de opdrachtgever ook een waarde vertegenwoordigen. Er valt niet of nauwelijks over het tarief te onderhandelen.
Het gangbare tarief voor corrigeren in opdracht van grote uitgeverijen ligt tussen de 4 en 7 euro per 1.000 woorden.
Werken in opdracht van kleine, zelfstandige of nieuwe uitgeverijen: wat verdient een corrector?
Kleine, zelfstandige of nieuwe uitgeverijen hebben minder toegang tot de markt dan de grote jongens. Zij krijgen niet zo veel open sollicitaties binnen als grote uitgeverijen. Het kan ook zijn dat ze opereren in een niche, en daardoor op zoek zijn naar correctoren met een specifieke achtergrond, bijvoorbeeld in het juridisch vakgebied, of in muziek.
Ook bij kleine of nieuwe uitgeverijen worden freelanceklussen uitbesteed op basis van een woordtarief, maar er is vaak meer onderhandelingsruimte.
Wat verdient een corrector die werkt in opdracht van auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer?
Naast uitgeverijen kunnen ook auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer je opdrachtgevers zijn. Wanneer een corrector eigen diensten, producten of trajecten aanbiedt voor auteurs die hun boek uitgeven in eigen beheer, dan komt ze terecht in een vrije markt waarin ze zelf haar tarief voor corrigeren kan bepalen.
Afhankelijk van werkervaring, expertise en het unieke aspect van het aanbod zijn dit dan de gemiddelde verdiensten:
- woordtarief – 7,50-15 euro per 1.000 woorden.
- uurtarief – 45 tot 65 euro per uur.
- productprijs – sterk afhankelijk van het product, maar in het geval van een cursus: 100 tot 500 euro per aanmelding.
- pakketprijs – idem.
- waardeprijs (bijvoorbeeld een traject met waardevolle 1:1-sessies en contact met een vormgever) – 500 tot 1.250 euro
Wil je meer leren over het bepalen van je tarieven?
De korte opleiding Boost je boekenbusiness is een specifieke ondernemerscursus, volledig toegespitst op het boekenvak. Speciaal voor starters die een succesvol bedrijf in het boekenvak willen opbouwen en voor ervaren redacteuren die hun bedrijf willen doorontwikkelen.
studio folio is door het CPION erkend als onderwijsinstelling en is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Verder lezen?